Historie spolku

10.02.2019 14:35

 

Dne 12. června 2008 proběhla ustavující schůze Občanského sdružení STODOLA KRÁSNÝCH KRÁMŮ, jehož cílem byla realizace sdružovacího práva občanů k organizování a výkonu jejich zájmové činnosti v oblasti historie a tradic Vepříkova a okolí, shromažďování a zapůjčování předmětů a zařízení se vztahem h historii, řemeslným a dalším výrobním činnostem, shromažďování dobových fotografií a dalších dokumentů, připomínajících lidskou činnost v dobách minulých. Získané předměty, fotografie a dokumenty poté soustředit vystavit a zpřístupnit široké veřejnosti formou stálé expozice ve vhodně upraveném objektu ve spolupráci s Obecním úřadem.

V prostorách určeného objektu pořádat tematicky zaměřené výstavy tradičních lidových zvyků a činností a podílet se na přípravě a organizaci místních lidových slavností spolu s dalšími složkami v obci. Výsledky činnosti směrovat především do řad mladých lidí a dětí, kteří mnoho věcí.dříve používaných už ani neznají. Snažit se o spolupráci s okolními základními a středními školami.

V počátku existence sdružení se hledaly vhodné prostory pro vytvoření stálé expozice, regionálního muzea. Než byly tyto prostory nalezeny, uspořádalo sdružení v místní hasičárně výstavu dosud získaných předmětů, fotografií a dokumentů, spojenou s výstavou kovaných reliéfů a dřevořezeb J. Stehnové, výrobků ze skla V. Beránkové a fotografií M. Štěpánka. Výstava byla otevřena 20. prosince s původní délkou do 4. ledna, pro zájem však byla prodloužena do 20. ledna. Výstavu, která byla velmi dobře zaranžována, shlédlo celkem 251 návštěvníků, kteří byli velmi nadšeni a mnozí i slíbili poskytnutí některých věcí z historie, což bylo vlastně hlavním cílem výstavy. Pocity a nadšení účastníků zachycuje návštěvní kniha..

Pro stálou expozici byla následně vytypována obecní stodola, ve které byl doposud skladován různý, někdy i nepotřebný, materiál obce. Bylo tedy nutné stodolu vyklidit, nepotřebné předměty zlikvidovat a ty potřebné přemístit do vymezeného prostoru, který nadále zůstal jako obecní sklad. Dále následovala rekonstrukce určených prostor, především horního patra stodoly, kde bylo nutno vybudovat podlahu a obložení štítů a dále schodiště. Tyto práce probíhaly od února roku 2009 do září téhož roku, kdy ze začalo s budováním vlastní expozice. Otevření muzea pro veřejnost, zatím horní části, proběhlo 26. prosince roku 2009. V průběhu roku 2010 byla dokončena přízemní část expozice a průběžně se též doplňovaly exponáty. Nutno podotknout, že se v této době odpracovalo několik tisíc brigádníckých hodin, na čemž se nerovnoměrně podíleli členové i nečlenové sdružení.

Vlastní expozice představuje nástroje, pomůcky a další zařízení, které se používalo při jednotlivých činnostech, jak vypadala škola, domácnost, jak se sportovalo i jak se vyvíjela zábavná a sdělovací technika. Jsou zde i různé zajímavé a netradiční předměty.

Expozici shlédne průměrně 1000 návštěvníků za rok, přijedou zájemci z různých míst republiky, ale výjimkou nejsou ani hosté ze zahraničí, nejvzdálenejší byl z Austrálie. Z návštěvní knihy vyplývá, že se expozice líbí, starší občané si připomenou mládí a mladší žasnou, jak byli jejich předkové šikovní a dovedli si se vším poradit. Díky dobré spolupráci s obecním úřadem si návštěvníci kromě zážitku odnášejí vlastnoručně vyraženou pamětní minci a další upomínkové předměty.

Velmi výrazně nám v návštěvnosti pomáhá INFOCENTRUM v Chotěboři, různé reportáže v novinách a dalších sdělovacích prostředcích a poslední dobou se nám rovněž podařilo navázat spolupráci s Městským muzeem v Choteboři. Zapůjčovali jsme rovněž předměty na různé výstavy a v této činnosti hodláme i nadále pokračovat.

Na základě nového Občanského zákoníku došlo v roce 2015 k přeměně Občanského sdružení na Spolek. Byly změněny stanovy, včetně změny názvu na "STODOLA KRÁSNÝCH KRÁMŮ, z.s." (zapsaný spolek), čímž se mírně změnilo logo i razník na mince. V žádném případě se však nezměnil význam, nadšení a poslání lidí, kteří toto regionální muzeum vybudovali.

Při hloubení základů nové čističky odpadních vod ve Vepříkově bylo v hrázi bývalého rybníka Podevesný nalezeno dřevěné koryto, které ve své době sloužilo jako výpusť. Členové Spolku STODOLA KRÁSNÝCH KRÁMŮ, Z.S. Vepříkov a spoluobčané se postarali o jeho převezení, a po drobných úpravách, k umístení v přístřešku stodoly. Jedná se o unikátní, historicky velmi cennou věc, neboť pohledem do pozemkové mapy z roku 1838 bylo zjištěno, že zmiňovaný rybník již existoval a jeho majitelem byl jakýsi pan Wanžura ze Svinného. Z toho plyne, že toto koryto je nejméně 180 let staré a je dalším unikátem v expozici místního muzea. Uvedenou pozemkovou mapu (kopii) jsme získali jako dar od paní Zornové, jejíž předkové vlastnili ve Vepříkově hospodu a řadu pozemků. Po určitých úpravách mapy, především podlepení a uzpůsobení na zavěšení, bude tato mapa k vidění v budově obecního úřadu.

Mezi zajímavé exponáfy lze zařadit:

Přízemí:

Na příčce plátno venkovské návse, které bylo jako kulisa do hry "Naši furianti" hrané místním ochotnickým souborem "Máj" počátkem 50-tých let 30. století

Ohořelý trám, který připomíná velký požár v roce 1911 (konec července), při kterém téměř celý Vepříkov vyhořel

Pomůcka na vázání chrastí do otýpek

Sečka na cibulku a sečka na řepu

Zemědělské pravítko, jednoduše určující otelení a na druhé straně mající velmi šikovné pomocné tabulky pro hospodaření

Kornout na krmení hus šiškama (vhodné jako hádanka) a vedle tvořítko na šišky

Konev na mléko, která byla upravena jako expanzka k ústřednímu topení

Pračky – vrtulková, kývačka na ruční pohon, na přeprání v hrnci po vyvaření prádla, pračka ZKRAT ze začátku 50-tých let i s návodem, pračka ROMO a ruční vrtulková (pod pokladnou)

Patro:

Rozdělěno podle řemesel (částečně)

Pumpař – píst, pro který musel vrtat ručně díru do klády

Elektrikář – stupáky a opasek pro práci na sloupech

Kovář – dřevěné podražení bot, aby se nepálil chůzí mezi teplými výkovky, kleště na trhání zubů

Škola – obraz národních buditelů i s podpisy dole (věkově se liší asi 200 let)

U lavice s rádii inhalátor – na léčbu průdušek a vrták do lebky a LÍR na zvětšování díry

Skleněný akumulátor – v hnědé krabici na lavici – zevnitř na víku je "Pan řídící Zahálka Stan"

Nad stolem vpravo visí petrolejový lustr

Na lavici v kuchyni zařízení na pražení kávy

V šufleti – lžička na předělávání leváků, pomůcka na pasírování v cedníku a důlkovač do moravských koláčů (dobré nechat hádat)

Kovové dětské chrastítko – na divadýlku

Hůl po panu nadlesním z raneckých lesů s vyřezanými hlavičkami zvířat - min. 100 let stará

Nástroj na řezání závitů do dřeva

 

Kontakt

STODOLA KRÁSNÝCH KRÁMŮ,z.s.

jaroslav.stehno@centrum.cz

Vepříkov 90 (pod hospodou)
583 01 Chotěboř

721 339 418, 721 641 428 a 601 346 143
Facebook: STODOLA KRÁSNÝCH KRÁMŮ

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode