Vážení přátelé,
rádi bychom Vás pozvali na Velikonoční výstavu v naší Stodole krásných krámů Vepříkov, která se koná 23.03.2024 (sobota) od 10.00 hod do 16.00 hod.
V jarně vyzdobené muzejní expozici ukázek řemesel bude jako vždy fungovat občerstvení, kde si budete krom jiného nově moci ochutnat tradiční velikonoční pokrmy jako je „hlavička“ (kopřivová nádivka), kynuté křupavé škvarkovo-zelné placky a koblihy (recept přikádáme níže), zabijačkové pokrmy, mléčné výrobky a bude pro Vás připravena ukázka pletení košíků a pomlázek.
Další NOVINKOU je propojení termínů naší tradiční výstavy a nově vzniklého Farmářského spolku, který bude mít ve stejný den otevřeno v komunitním centru na Obecním úřadu. Ti zde nabízejí možnost zakoupení velikonočních dekorací, sadby a pro děti jsou připraveny už od pátku dílničky, kde si mohou zkusit obarvit vajíčka voskem a odnést domů. Dílničky jsou na Oú otevřeny v pátek 22.3.2024 od 14.00 do 18.00 hod, v sobotu 23.3.2024 od 10.00 do 17.00 hod
Kynuté škvarkovo-zelné placky
Suroviny:
120 g vepřových škvarků
1 hrníček na jemno pokrájeného kysaného zelí
500 g polohrubé mouky
180 g vepřového sádla (dávám méně ca 150 g)
125 ml vlažného mléka (případně i více)
20g droždí
1 vejce
Špetka cukru na kynutí (ca 1 rovná lžička)
2 lžičky soli
Trochu mletého pepře
2 lžíce bílého vína (nemusí být)
Na potření: 1 rozšlehané vejce, kmín, sůl
Postup: zadělává se stejně jako každé běžné kynuté těsto
Po vykynutí těsto rozválejte (výška těsta ca 0,5cm) a vykrajujte pomoučněnou sklenkou kulaté placky. Nechte ještě vykynout, potřete, posypte a šup s tím do trouby na 180-200 st.C. Péct hodně do zlatova
STODOLA KRÁSNÝCH KRÁMŮ,z.s.
Vepříkov 90 (pod hospodou)
721 339 418, 721 641 428 a 601 346 143
Facebook: STODOLA KRÁSNÝCH KRÁMŮ