VELIKONOČNÍ VÝSTAVA 2024

21.02.2024 10:03

Vážení přátelé,

rádi bychom Vás pozvali na Velikonoční výstavu v naší Stodole krásných krámů Vepříkov, která se koná 23.03.2024 (sobota) od 10.00 hod do 16.00 hod.

 

V jarně vyzdobené muzejní expozici ukázek řemesel bude jako vždy fungovat občerstvení, kde si budete krom jiného nově moci ochutnat tradiční velikonoční pokrmy jako je „hlavička“ (kopřivová nádivka), kynuté křupavé škvarkovo-zelné placky a koblihy (recept přikádáme níže), zabijačkové pokrmy, mléčné výrobky a bude pro Vás připravena ukázka pletení košíků a pomlázek.

 

Další NOVINKOU je propojení termínů naší tradiční výstavy a nově vzniklého Farmářského spolku, který bude mít ve stejný den otevřeno v komunitním centru na Obecním úřadu. Ti zde nabízejí možnost zakoupení velikonočních dekorací, sadby a pro děti jsou připraveny už od pátku dílničky, kde si mohou zkusit obarvit vajíčka voskem a odnést domů. Dílničky jsou na Oú otevřeny v pátek 22.3.2024 od 14.00 do 18.00 hod, v sobotu 23.3.2024 od 10.00 do 17.00 hod

 

 

Kynuté škvarkovo-zelné placky

Suroviny:

120 g vepřových škvarků

1 hrníček na jemno pokrájeného kysaného zelí

500 g polohrubé mouky

180 g vepřového sádla (dávám méně ca 150 g)

125 ml vlažného mléka (případně i více)

20g droždí

1 vejce

Špetka cukru na kynutí (ca 1 rovná lžička)

2 lžičky soli

Trochu mletého pepře

2 lžíce bílého vína (nemusí být)

Na potření: 1 rozšlehané vejce, kmín, sůl

Postup: zadělává se stejně jako každé běžné kynuté těsto

Po vykynutí těsto rozválejte (výška těsta ca 0,5cm) a vykrajujte pomoučněnou sklenkou kulaté placky. Nechte ještě vykynout, potřete, posypte a šup s tím do trouby na 180-200 st.C. Péct hodně do zlatova


Kontakt

STODOLA KRÁSNÝCH KRÁMŮ,z.s.

jaroslav.stehno@centrum.cz

Vepříkov 90 (pod hospodou)
583 01 Chotěboř

721 339 418, 721 641 428 a 601 346 143
Facebook: STODOLA KRÁSNÝCH KRÁMŮ

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode